Sinemada en önemli konu senaryodur.
Farklı şekilde senaryo yazım teknikleri mevcuttur. Senaryo oluşmadan önce bunu 2 ön aşamaya ayırabiliriz.
- Sinopsis
- Tretman
Bunlardan sonrada senaryo gelir. Sinopsis veya tretman illa senaryo öncesi yazılıcak diye bir kaide yoktur. Hiç yazılmadan direk senaryoda geçilebilir. Senaryo sonrasındada yazılmayabilir.
Sinopsis nedir?
Sinopsis senaryonun hikayesini kısaca ön hatlarıyla düz metine dökmektir. Bu ayrıntıları pek içermez, diyalog içermez yada karakterler hakkında derinlemesine bilgiler vermez. Çekim aşamalarını ve senaryoda yer verilicekse önemli çekim açılarıda sinopsisde yer almaz.
Sinopsis'e örnek Barda filminin sinopsisini tahmini olarak ben veriyorum;
Eğlenerek ve gelecek hayalleri kurarak yaşamlarını devam ettiren bir kaç genç vardır. Bir gün her zaman olduğu gibi barda eğlenirlerken bara gelen madde bağımlısı ve serseri kişiler tarafından dövülür, tecavüze uğrar ve başlarından türlü olaylar geçer. Daha sonra barın davetsiz misafiri olan kişiler barda sabaha karşı polisler tarafından yakalanırlar. Mahkemede ise bazı olayları inkar etmektedirler.
Tretman nedir?
Tretman olayların sırasına göre ayrıntılı bir şekilde metin olarak yazılması olarak adlandırılabilir. Tretmanda senaryo öncesi daha çok netlikleri belirleyebiliriz. Olayların gidiş şeklini düzeltebilir yada daha uygun şekilde düzeltebiliriz.
Tretman'a örnek olarak yine barda filminin tahmini örnek kısa tretman'ını yazıyorum;
- Barda 6 genç biralarını içerek eğlenmektedirler. Son biralarıdır ve gideceklerdir. Ortamda artık geç saat olması dolayısıyla sadece onlar ve barmen kalmıştır.
- İçeriye bir adam girerek göz gezdirir ve dışarı çıkar. Tekrardan içeri girip çıkan adamla beraber 5 kişi içeriye girer. Barmen " bar kapandı servis yok" der. Buna rağmen ısrarla içmek istediklerini söylerler.
- Kızlar biralarını içtikten sonra biri. " tuvalete gidicem sonra gidelim artık" der. Buna rağmen erkeklerden birisi "hayır gitmiyoruz burdayız" der. Orda durmaya devam ederler. Diğer gruptan kızlara sarkıntı olmaya başlanır. Egzoscu Selim " siz bir tane içene kadar biz on tane içeriz" der.
Şimdi ise senaryo yazımına geçelim.
Daha sonra bu aşamalardan sonra senaryo yazımına geçilebilir yada dediğim gibi direk senaryoylada başlayabilirsiniz. Senaryonun belli bir yazım şeklide yoktur aslında. Özgün olarak davranılabilir fakat genellikle bu şekilde yazılır.
Senaryo yazımı biçim açısından 2 ye ayrılır.
- Amerikan tipi senaryo yazımı
- Fransız tipi senaryo yazımı
Bu tipler sadece şekilden ibarettir.
Amerikan tipi senaryoda olaylar, olucaklar çevre mekan vs gibi ayrıntılar düz metin olarak yazılır. Bir kaç satır boşluk bırakılarak altında ortalanmış
şekilde diyaloglar yazılır. Buna tercihen çekim açıları kaba taslak çizilerek eklenebilir.
Örnek olarak Amerikan formatı senaryo ;
Fransız tipi senaryo yazımında sayfa ortadan 2 ye bölünür. Sol tarafa olaylar, olucaklar, çevre mekan vs. yazılabilicek olaylar düzlemi yazılır. Sağ tarafta ise diyaloglar yer alır.
Örnek olarak Fransız formatı senaryo ;
Her iki tip senaryodada sahne numaraları yer alır. Ve sahnelerin iç mekansa , iç. Dış mekansa , dış olarak adlandırılması yapılır. Her sahneye numara verilir. Karakterlerin isimleri yer alırlar.
Senaryo yazmanın incelikleri şöyle sıralanabilir;
Sinemayı sinema yapan ayrıntıdır bu açıdan senaryonuz ne kadar ayrıntı içerirse o kadar iyi olucaktır. Gereksiz ayrıntılar olmamalı ama gerekli ayrıntılarda senaryoya kesinlikle eklenmelidir. Senaryo hayal gücünüze kalmıştır. Yaratıcı olmak senaryo yazımında çok önemlidir. Stanley kubrick bunu şu şekilde açıklar. " Yaratıcılık yeteneğim olsaydı tanrı yerine senarist olurdum"
Senaryo kısa filminiz yada filminiz yada her neyse reklam filminizin en önemli noktasıdır.Başarılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder