27 Şubat 2010 Cumartesi

Sinemada Anlatım Şekilleri Üzerine



Sinemada iki biçim düzlemi mevcuttur; olaylar ve biçim düzlemi mevcuttur. Olaylar kişilerle anlatılabilir. Biçim düzlemi bir kamera hareketi ve benzeri olabilir.Örnek filmler; Joseph Losey - accident - ev kaza huzursuzluk (anlatım yolları olayla veya biçim düzlem)
Direk olarak kişiler üzerinden anlatım olabilir yada müzikle kamera hareketiyle bu bildirilebilir. Mutlu bir ev içinde dışarıdan gelen kaza sesi o mutlulugu biraz bozabilmektedir.

Üç anlatıcı varlıgı vardır;

1.Karaktere bağlı bakış açısı
2.Herşeyi bilen bir bakış açısı
3.Tarafsız gözlem bakış açısı

Sinemada altı anlatım işlevi vardır. Bunlar açıklamaları ile şu şekildedir.

•Gerçekci : Somutlaştırma gerçeğe uygunluk
• Dramatik : Kameranın odaklanması ve gösterdikleri olabilir.Örnek; Bir bıcagın ekranda yer alması filmi etkiler suratlar ve davranışları değişir.
•Tematik : Maddelerden yola cıkarak anlatım olur. Oyuncular bunu farketmez izleyici anlamalıdır. Örnek; Filmde teknoloji tartışılıyor ve kahve makinasını çalıştıramayan rolde kişi.
•Lirik duygu atmosferi oluşturmaktır: Dramatik ve tematik sahneler lirikle yani bir müzikle vs. desteklenebilir. Arkadan geçen bir kuş, özgürlük için
bağdaştırmalara yer verilmelidir. Başarısız olursa izleyici filmden kopar dönmesi zor olur bu yöntemde.
• Güldürü : Bir olayı baştan ayarlayıp gülme sağlamak. Oyuncunun kokaine doğru hapşurması ve kokainin ucusması bu sahne oncesi kokainin cok pahalı oldugu belirtilmiştir. Örnek film;
Annie hall - kokain güldürü
• Gereksiz, olmayan işlev : Teknik aksaklıklarla ortaya cıkabilir. Çok ışıklı bir ortamda çekim, filmin bir bölümünün tekrar etmesi (psikolojik rahatsızlık
olarak lanse edilebilr) vs bunlar dezavantajdır avantaja cevrılebilir zorda olsa.

stop motion: Filmler de sahnenin normal çekim hızından daha düşük hızı, ağır çekim olarak adlandırılır.
over exposed: Fazla ışıklandırılmış filmlerdir.

back projection : tekrar gösterim anlamındadır, tekrar çekimde denebilir.


over exposed : Tekniksel aksaklığın beğenildiği filmler ve bunların teknik hali alması. Yani tekniksel aksaklığın ters tepmesi yerine izleyiciye olumlu görülmesidir.Buna örnek olarak şu filmleri verebiliriz.

Marnie - aşırı ışıklandırma - Hitchcock

sadwust and tinsel - aşırı ışıklandırma - Ingmar Bergman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder